Is til folket!

I skjæringspunktet mellom bra og dårlig finner vi turblogging. Det er mulig å spotte en trend blant alpinisters elektroniske raljering om egne og andres bedrifter, at de oftere og oftere inneholder en terskel av ironi og sarkasme. Dette er kansje en motreaksjon til tidligere generasjoners selvforherligelse av egne bragder. Nei, alt var bedre før er det lett å si mens tankene svever avgårde mot en annen era med Slingsby, Zappfe og Nansen som aktører (uten sammenligning forøvrig). Men var alt så mye bedre før? Da var det like nøye oppstilte menn med hatt, bleser og alpinøks med treskaft på sort hvit bilder som definerte god stil. Lenge før det fantes twitter, facebook og alpinist.no. Man prøver kanskje nå å sementere en ny tid? I vår digitale verden er det fort gjort å gå seg vill og miste fokus. Tidligere i vinter klatret Toralf Furseth og jeg ei ny 200m+ lang islinje over Romfo i Sunndalen. Det var en fin og mild vinterdag og med mye elektronikk fremme under turen. At vi nå har et solid turminne i hodet, forsterket av bilder og film kan ingen ta fra oss. Toralf har på en nyansert måte skildret hvordan en klatretur nå til dags kan forløpe seg:

“Bambi” (WI4, 5tl) av Joakim G. Eide og Toralf Furseth, Romfo, Sunndalen. 30. januar 2013

"Bambi" vist med rød pil, returen med blå pil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Bambi" vist i sin helhet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen opp lia fra Romfo er uten de store distraksjonene men den blir selvfølgelig sirlig dokumentert med RunKeeper på mobilen til Joakim.

«Gi meg ei høyre øks» roper Joakim. Jeg er på andre taulengde. Fjellet er bart og grått, isen er perfekt og jeg har en kontrastfylt gul jakke som jeg håper vil ta seg bra ut på bilde i det jeg slår den bestilte økseplasseringen elegant inn i isen. «Perfekt» hører jeg og klatrer videre. Jeg er på tur med mister Alpinst.no og kjenner spillereglene. «Står du bra der», «vent litt», «gå forbi kamera her»! Før klatret en for opplevelsen, i dag er det for folket.

På første taulengde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joakim legger i vei på tredje tau lengde. Det er min tur å dokumentere. Kamera henger etter snora i munnviken mens jeg mater ut tau. Det kreves ferdigheter å operere taubrems, kamera og skrive MMS på en og samme gangen men det kreves i dag. Er det ikke på Facebook har det ikke skjedd.

Jeg kommer opp som andremann på tredje taulengde. Joakim har montert et GoPro kamera i bakgrunnen på en isøks. Det er klasse over settingen!

Climbing a gully of ice in Sunndalen(Norway) from Alpinst.no on Vimeo.

Fjerde taulengde klatres med stil. Jeg skulle gjerne satt en skrue til, men vi må tenke på regien, flyten, opplevelsen. Hjerte er i halsen, men det ytre er i sjakk. Dette blir bra. Jeg ser toppen av linja, glemmer meg og roper ned til Joakim. Kom det med på filmen? Tabbe! Håper han kan legge over noe kul musikk!

Halvveis avgårde i den isfylte kløfta "Bambi"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er vel oppe, alt elektronisk er slått av. Vi kan senke skuldrene, slippe ut magen, legge av oss 1000 meters blikket. Vi kan en så lenge opptre som vanlig dødlige en stund vel vitende om at masken må på igjen når vi kommer ned til lokalbefolkningen på Romfo. Spillet slutter aldri!

 

Toralf Furseth

Ytre Nordmøre Alpinist Ansambel

 Viktig info ang. skikjøring og klatring i Snøvasskjerdingan

På gårdene fra Snøva til Romfo (Sunndalen) har fire grunneiere slått sammen sine respektive jaktvald til et stort jaktvald. I dette området oppholder det seg en formidabel stamme med hjort til en hver tid. Grunneierne leier hvert år ut dette sammenslåtte valdet til jakt i perioden 10. september til og med 23. desember. Samtidig i perioder med barfrost er hjortedyrene ekstra utsatte da enkelte individer kan trekke høyt rennene i Snøvasskjerdingan. Blir dyrene stresset i en slik situasjon kan de lett jages avgårde i bratta, miste feste til underlaget og falle i døden.
Romfo/Snøva jaktvald ønsker i utgangspunktet lite eller ingen ferdsel i området, dette gjelder for hele året. Denne oppfordringen er forøvrig ikke i tråd med den gjeldende Allemansretten som gir lov til å ferdes og å oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Om noen skulle velge å ikke imøtekomme ønsket, så vil gjerne grunneierne ha beskjed om all ferdsel i utmarka og ønsker forøvrig en grei dialog med friluftsfolket.
Med mål om å om å holde lavest mulig nivå av interessekonflikter mellom de ulike brukerne av området, oppfordrer alpinist.no alle skikjørere og klatrere til å ta kontakt med en av grunneierne i forkant av planlagt tur til Snøvasskjerdingan. Dette kan skje ved et oppmøte på en av gårdene eller ringe en av grunneierne.

Oversikt grunneiere Snøva/Romfo med telefonnr:

Erling Snøva                  90 05 23 01
Ingunn Sneva                97 52 24 71
Joar Tronsgård              90 67 79 29
Inger Marit Romfo          47 04 14 84

Retur: Det noe slakkere skogsområdet under “Glidelåsen”(Merrabekken) er et populært parringsområde for hjorten. Under denne perioden normalt i oktober, forekommer det her ekstra mye hjort hvor da en alternativ retur ned fra fjellet lengre øst i Skjerdingan er å foretrekke fremfor “Glidelåsen”. Dette alternativet vil være til mindre sjeanse for hjorten uansett tid på året. Samtidig er terrenget her brattere(mer definert) i overgangen mellom skogsområdet og rennene slik at hjorten av naturlige årsaker ikke trekker så høyt. Se forøvrig kartutsnitt under.

Vis som alltid aktsomhet med tanke på snøforhold og skredfare når du ferdes i fjellet, og husk:
- Allemannsretten fører med seg et stort ansvar. Respekter andre interessegrupper og brukere av utmarka.

God tur!

Kartbilde som viser anbefalt retur ned fra Snøvasskjerdingan

2 Comments
  1. Heisann, flott linje. vil bare gjøre oppmerksom på at jeg og Tor Solholm gikk en lang isrute i Romsdalen for noen år siden som også ble kalt “Bam bi” 8 tl.

Leave a Reply

Solstrandveien 82, 9020 Tromsdalen
+47 926 55 889

Email: erik(æt)alpinist.no
Alpinist.no driftes og eies av Joakim Gaupset Eide, Erik Solseth Roan og Thomas Meling. Spørsmål eller kommentarer kan sendes til; post(æt)alpinist.no